lørdag den 30. april 2011

"Out of book" - Ud af bogen

Et begreb fra skak-spillets verden, som er oplagt at overføre på vores erfaringer med at spille IRL-metodens forestillinger.

Vi begynder vores forestillinger fra et bestemt punkt, der ligger fast. Derfra føles materialet, der improviseres på baggrund af i 1. akten, rimelig velkendt og sikkert, men derfra begynder forestillingen mere og mere at åbne sig op uventede retninger.

I skakkens verden har spillerne en lignende oplevelse. Brikkerne er opstillet på samme vis ved begyndelsen af hvert spil. De indledende træk i åbningspillet hentes fra et repertoire af velkendte muligheder, som dog har visse variationsmuligheder - de træk som står i bogen. Men der hvor en god skakspiller gerne vil hen er "out of book" - udenfor skakbogens område, der hvor det er intuition, kreativitet og sand menneskelig intelligens, der er i fuldt spil.

Ligesådan får spillerne det også når vi spiller. Under vores efterevalueringer vil en selv-kritik fra en spiller ofte lyde, at de blev hængende i for velkendt stof - de blev i bogen, i stedet for at være tilstede i situationen. Og ligesådan kan de også være nærmest utålmodige efter at nå udover det velkendte begyndelsespunkt og nå frem til det udfordrende møde med det ukendte

Ingen kommentarer:

Send en kommentar